PERMATA TAHAP
Sila login untuk dapat lebih manfaat.
PERMATA TAHAP

Sumber Manusia Kekasih Allah
 
HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
MENU
Download
CHAT - AMARAN
MAAF!

Anda didapati belum log masuk ke laman forum ini.
Sila log masuk.

Jika anda belum mendaftar, sila daftar dengan klik menu REGISTER pada
menu di atas.

Latest topics
» 4 ORANG STUDENT TAHAP KE MAKTAB
by ana_iqs91 Tue 29 Jan 2013, 1:57 pm

» Belajar Bahasa Jepun
by yah n yad Mon 10 Dec 2012, 3:16 pm

» klau (sama-sama) dlm bahasa jepun apa yaa..?
by roshahzlieza mustapa Sun 16 Sep 2012, 9:35 am

» ingin tahu
by wunliQ Tue 14 Feb 2012, 4:08 pm

» KEPUTUSAN SPM DAN STPM 2009
by cikgu syahrul Fri 13 Jan 2012, 4:46 pm

» pekse nk dekat dah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
by cikgu syahrul Fri 13 Jan 2012, 4:39 pm

» kenal x nur farhana husna
by cikgu syahrul Fri 13 Jan 2012, 4:30 pm

» Japanese! Japanese ! japanese !
by Misaki Yamada Sun 25 Sep 2011, 9:57 pm

» MOHON DIPERHATIKAN KESALAHAN DALAM PENULISAN AMIN DAN SALAM
by NurFirman Sun 15 May 2011, 3:39 pm

» kaitan antara perang dgn dajjal
by ana_iqs91 Wed 29 Dec 2010, 1:10 pm

» cinta kepada rasulullah?
by Anas Wed 01 Dec 2010, 3:57 pm

» masalah dengan pelayar
by Guest Tue 23 Nov 2010, 1:24 pm

» tntg hasan fikri yg baik
by pqahz_96 Sat 06 Nov 2010, 12:09 pm

» X-TAHAP YG DAH BERJAYA.. .,
by wadi Wed 01 Sep 2010, 1:32 pm

» cikgu paling berjasa???
by wadi Wed 25 Aug 2010, 1:12 pm

» palestin
by wadi Wed 25 Aug 2010, 1:04 pm

» Biasiswa untuk siapa-siapa yang nak masuk U nanti!!!!
by KitBiasiswa Mon 26 Jul 2010, 10:59 pm

» belakang blok baru ada hantu!!!!!!!!!!!!!
by raja macho Thu 24 Jun 2010, 5:09 pm

» LIFE OF TAHAP....PERMATATAHAP....ade bandingan?
by al-fateh93 Fri 11 Jun 2010, 4:47 pm

» teka teki zaman sekarang!!!!!!!!!!!!
by muslimah tahap Sun 06 Jun 2010, 5:43 pm

» Wanita Idaman Lelaki
by srikandi_2791 Sat 05 Jun 2010, 1:27 am

» The Arrivals-mesti tonton..!
by fiddeen Tue 18 May 2010, 9:04 am

» Perlukah wanita tahu memasak !!
by fiddeen Tue 18 May 2010, 8:53 am

» "Amani"
by mickzgurlz Sun 25 Apr 2010, 12:13 pm

» jauh dimata dekat dihati
by fiddeen Sat 24 Apr 2010, 3:00 pm

» DARI LEMBAYUNG BIAH SOLEHAH....
by muslimah besi Sun 18 Apr 2010, 5:01 pm

» cikgu zaini le
by duan ismi Sun 18 Apr 2010, 2:47 pm

» bola baling!!!!!!
by duan ismi Sun 18 Apr 2010, 2:31 pm

» pelajar tahap hilang title?
by duan ismi Sun 18 Apr 2010, 2:13 pm

» lelaki soleh.......
by duan ismi Sun 18 Apr 2010, 1:42 pm

PAUTAN TERPILIH

Share | 
 

 DIALOG NABI YAHYA A.S DENGAN IBLIS,

Go down 
AuthorMessage
Im Human
Admin
avatar

Male Number of posts : 227
Age : 26
Lokasi (Daerah) : jerantut,pahang
Kata Hikmah: : BARA'BARA'ALLAH2,JUA'JUA' YA' LAMUALLAH..
Kelas : 5 Ibnu Khaldun
Tahun terakhir : 2008
Points : 272
Reputation : 3
Registration date : 10/08/2008

PostSubject: DIALOG NABI YAHYA A.S DENGAN IBLIS,   Mon 02 Mar 2009, 2:16 pm

Abu Muqatil meriwayatkan dari Salih bin Sa’id dari Abu Sahl, dari al-Hasan bahawa Rasulullah saw bersabda, ‘’suatu ketika iblis musuh Allah datang kepada para nabi untuk berbicara dengan mereka. Iblis mendatangi semua nabi bermula dari Nabi Nuh a.s sampai Nabi Isa bin Maryam serta kepada nabi-nabi yang hidup di antara kedua-duanya. Tidak ada nabi yang seronok diajak berbicara kecuali Nabi Yahya bin Zakaria a.s.

Suatu saat, iblis menemuinya. Ketika iblis hendak pergi, Nabi Yahya berkata kepadanya, ‘Abu Murrah!’ Nama sebenarnya ialah al-Harts dan gelarnya adalah Abu Murrah. Allah menyebutnya dengan nama iblis kerana ia telah terputus dari seluruh kebaikan ketika disuruh sujud kepada Adam a.s.

Nabi Yahya berkata kepada makhluk laknat itu, “Abu Murrah, aku ingin minta sesuatu kepadamu dan aku berharap kamu tidak menolaknya.”

Iblis menjawab, “ya, aku akan mengabulkan untukmu, wahai nabi Allah. Mintalah!”

Nabi Yahya a.s pun menyampaikan maksudnya, “ aku ingin kamu menampakkan bentuk dan rupa aslimu serta memperlihatkan bentuk perangkapmu yang kamu pergunakan untuk membinasakan dan mencelakakan manusia. Mendengar permintaan itu, iblis berkata, “ anda meminta sesuatu yang berat. Permintaan anda membuatku berada dalam kesulitan. Namun aku tidak boleh menolak permintaan anda. Asalkan aku harap jangan sampai ada orang lain bersama anda melihatku.

Akhirnya kedua-dua sepakat untuk bertemu pada esok hari pada masa yang ditentukan. Iblis tiba-tiba muncul dan berdiri dihadapan Nabi Yahya a.s. ia melihat ketentuan Allah yang Agung. Tiba-tiba iblis tadi berubah bentuk menjadi haiwan yang buruk dan menakutkan. Bentuk fizikalnya seperti babi, wajahnya seperti kera dan matanya memanjang sama seperti mulutnya.

Dia tidak mempunyai janggut. Rambut kepalanya jarang dan menghala ke atas. Ia memiliki 4 tangan. 2 tangan di bahu dan 2 tangan di keningnya. Jari-jari tangan ada enam. Hidungnya menghadap ke atas. Dia memiliki belalai. Wajahnya mempunyai tengkuk, kedua matanya kabur. Dia bongkok dan memiliki sayap. Baju yang dipakainya berkerut dan robek. Di atas kepalanya ada berhala orang majusi.

Beberapa cawan kecil tergantung diikat di pinggangnya. Di sekitar bajunya terdapat 6 jenis minuman dengan warna yang beraneka warna seperti putih, merah, hitam, kuning dan hijau. di tangannya ada loceng besar. Di atas kepalanya terdapat telur dan ditengahnya ada besi yang panjang.

Kemudian Nabi Yahya a.s berkata : abu murrah, jawablah beberapa hal yang aku ingin bertanya kepadamu. Iblis itu menjawab : nabi Allah, dalam keadaan sebegini sahaja aku boleh menjawab segala pertanyaanmu.

Nabi Yahya a.s bertanya: abu murrah, jelaskan kepadaku apa yang ada diatas bajumu itu. Apa itu?

Iblis menjawab: benda ini menyerupai milik orang majusi. Aku yang membuat agama majusi dan aku memeluk agama majusi tersebut.

Nabi Yahya a.s bertanya lagi: jelaskan kepadaku tentang cawan kecil yang tergantung di pinggangmu di bahagian depan. Iblis menjawab: wahai nabi Allah, di dalamnya ada berbagai syahwat dan jerat perangkapku.

Yang pertama, aku jadikan alat untuk menjerat kaum mukmin dengan wanita. Apabila dia tetap taat kepada Allah, maka aku akan mendatanginya dengan pengumpulan harta haram agar dia tamak untuk mendapatkannya. Apabila dia tetap taat kepada Allah dan hidup zuhud, aku akan mendatanginya dengan minuman yang memabukkan hingga aku boleh mendatangkan semua syahwat kepadanya. Saya memastikan ada sebahagian perangkap itu akan memperdayakan orang mukmin itu meskipun dia dalam kelompok orang yang paling warak.

Nabi Yahya a.s menjawab: apa bentuk jerat tersebut?
Iblis menjawab: nabi Allah, jerat itu seperti bentuk perhiasan dan perhiasan wanita. Salah satu daripada perhiasan itu selalu mewarnai baju wanita hingga sesuai dengan wanita yang memakainya. Para lelaki pun akan terpikat melihat perhiasan yang melekat pada wanita itu.


Nabi Yahya a.s bertanya:apakah loceng yang berada ditanganmu itu?

Iblis menjawab: nabi Allah, ini adalah sumber dan kumpulan alat muzik seperti kecapi, rebab, seruling, gendang, rebana dan berbagai jenis alat muzik yang berada di tengah-tengah masyarakat. Mereka berkumpul di pesta kemaksiatan dengan membawa salah satu muzik itu, lalu mereka nyanyi, bersenang-senangan dan memainkan muzik. Setiap kali melihat hal itu, aku langsung segera memainkan loceng itu hingga suaranya bercampur dengan suara muzik mereka.

Dengan begitu, mereka bertambah senang dan bertambah semangat dalam bermuzik. Ketika mendengarnya, ada diantara mereka yang mengeluarkan telunjuknya. Ada pula diantara mereka juga menghentakkan kepalanya dan terus menerus mereka lakukan hingga puas.

Nabi Yahya a.s bertanya: telur yang ada diatas kepalamu itu telur apa?

Iblis mnjawab: jauhilah diriku dan perangkapku, seperti yang telah dijelaskan oleh para Nabi, orang2 soleh, para ahli ibadah dan mereka yang warak. Anda harus menjaga diri anda daripada godaanku sepertinya hal aku menjaga telur ini daripada bencana.

Bencana apa itu?...jawab iblis: laknat dan kutukan. Nabi Yahya a.s bertanya lagi, apa besi yang panjang2 yang ada di tengahnya?

Iblis menjawab: Nabi Allah, besi panjang ini adalah alat-alat yang aku pakai untuk membolak-balik hati orang yang salih. Nabi Yahya a.s bertanya lagi: mengapa bentuk rupamu sangat buruk dan jelek?

Jawab iblis: Nabi Allah, ini kerana nenek moyang anda, Adam a.s. Tadinya aku berasal daripada golongan malaikat yang mulia. Aku tidak pernah mengangkat kepalaku dari sujud yang aku lakukan selama 400 000 tahun. Namun aku melanggar perintah Tuhan dengan tidak bersujud kepada Adam. Allah pun murka kepadaku dan melaknatiku. Aku berubah dari bentuk malaikat kepada bentuk syaitan.padahal sebelumnya diantara malaikat tidak ada rupa yang lebih bagus daripadaku. Akupun menjadi buruk dan jelek seperti yang anda lihat.

Kisah ini dari buku Menyebak Tabir karya al hakim al termizi. Kisah ini panjang lagi, tapi buat masa ini saya hantar yang ini dahulu. insyAllah untuk tatapan kita semua. Semoga Allah bagi kita hidayah dan taufik untuk mentaati perintahNya. Amin.
Back to top Go down
omega
Guest
avatar


PostSubject: Re: DIALOG NABI YAHYA A.S DENGAN IBLIS,   Sat 07 Mar 2009, 5:18 pm

bagus2
Back to top Go down
 
DIALOG NABI YAHYA A.S DENGAN IBLIS,
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
PERMATA TAHAP :: ISLAMIC CENTRE :: TaZkIRah-
Jump to: